Kwekerij Rijnland - De teelt van onze aardbeien

De teelt van onze aardbeien

Elsanta

De planten komen begin augustus op ons bedrijf aan ze hebben dan al een hele koude weg achter zich. De stekjes zijn van de moederplant gesneden en in potjes gepland waar ze konden uitgroeien tot een volwaardige plant. Eind november is de plant in winterrust gegaan en in kisten ingepakt om in de koelcel verder te rusten bij een temperatuur van -1 Celsius.

Begin augustus komen dan de planten bij ons bevroren aan en worden deze langzaam ontdooit en nadat ze ontdooit zijn in bakken gepland. De bakken zijn gevuld met vezels van de kokosnoot. Na ongeveer 3 á 4 weken staan de planten in bloei en worden bijen en hommels ingezet voor de bestuiving van de bloemen. Biologische bestrijders van luis, spint en trips worden uitgehangen in zakjes tussen het gewas zodat er minimaal aan chemische middelen gebruikt hoeft te worden.

De trossen waar eerst bloemen en later na de bestuiving aardbeien aan groeien, groeien recht omhoog uit de plant. Om de aardbeien goed te kunnen oogsten worden de trossen uit het gewas naar voren gehaald. De tros rust dan op de trosband en zo kunnen de aardbeien als ze mooi rood zijn geplukt worden. De oogst duurt dan tot ongeveer Kerstmis.

Na de kerst gaat de verwarming uit en laten we de planten in rust gaan. In januari wordt al het oude blad van de plant geknipt en vanaf februari wordt de kas weer rustig opgewarmd door de zon en gaat de plant zich weer klaar maken voor de grote voorjaars oogst. Half maart zijn dan alweer de eerste trossen in bloei en komen de bijen en hommels weer in de kas voor de bestuiving en vanaf begin april kunnen we dan weer oogsten tot ongeveer halverwege juni.

Daarna worden alle planten geruimd en wordt de kas helemaal schoongemaakt en vanaf begin augustus begint dan alles weer opnieuw.

Rijnland Noord B.V.
Middenweg 124
5916 RK Venlo

Rijnland Zuid B.V.
Koelderstraat 58
5916 NH Venlo

Telefoon
077-3523775